Потребности от Белтъци

Потребности от Белтъци


Белтъците (протеините) в организма изграждат клетките, ензимите, имунните тела и много вещества за регулиране на жизнените процеси. Освен това чрез тях се извършва пренасянето на хранителните и други вещвства във вътрешната среда на организма.
Изградени са от 20 вида аминокиселини, от които 8 незаменими. Те не се синтезират в организма и трябва да се внасят с белтъците на храната. Останалите аминокиселини се синтезират от азотни съединения.
В организма от аминокиселините се образуват белтъци, ензими и голям брой биологичноактивни вещества. Всекидневно в организма на възрастния човек се разграждат и същевременно се синтезират около 400 g белтъци.

За най-пълното използване на аминокиселините в организма е необходимо:

  • Всички незаменими аминокиселини да постъпват в балансиран вид. Установено е, че най-висока използваемост имат хранителните белтъци, които имат най-близък аминокиселинен състав до този на човешкия огранизъм. Най-висока е биологичната стойност на животинските белтъци, а най-ниска - от житните храни. Средно положение заемат бобовите, като соята е на първо място сред тях.
  • Незаменимите аминокиселини трябва да постъпват едновременно.
  • Важна роля играе и приемът на достатъчно заменими аминокиселини.

По своята биологична стойност белтъците от основните хранителни се подреждат по следния ред: яйца, месо, риба, мляко, соя, фасул, ориз, пшеница.
Обикновено при храненето се приемат белтъчни смеси. По количеството на консумираните животински белтъци може ориентировъчно да се определи биологичната стойност на белтъчната смес. В храна, богата на животински белтъци (50-60%), тя е 80%. В храна, състояща се главно от зърнени храни, биологичната стойност е 60%.
Много важен е въпросът за количествените потребности от белтъци. Задоволяването на минималните белтъчни потребности осигурява нормална обмяна на веществата. Когато те не са задоволени, азотното равновесие се нарушава. Азотът, отделян от тялото е повече от азота, приеман чрез храната, организмът заболява и тъканите се разрушават. Ето защо дългото гладуване е вредно. Минималната дневна белъчна потребност за човек с телесна маса 70 kg е 50 g, при условие, че се задоволява от белтъчна смес, съдържаща 50% животински белтък. От друга страна приемането на много големи количества белтъци е също неблагоприятно. Оптималните белтъчни потребности са 1,5 пъти по-високи от минималните. За трудоспособното население се препорчва дневен прием от 80-100 г смесен (1:1) белтък или 10,5 - 12% от необходимата енергия (Е%). Необходимостта от белтъци е по-голяма при бременност, кърмене, растеж и при възстановяване след боледуване и изтощение на организма.

Кой е Балансатор?

Опитвали ли сте изчисляване на калории с таблица? Наистина трудоемка задача. Оналайн съществуват електронни тестове и калкулатори, но при тях не можете да зададете желан баланс на хранителните вещества и количества за дадена храна.

Балансатор е не само калкулатор на калориите в храните, но и балансира вашата диета, като подбира подходящи количества и съотношения между отделните храни.

Балансатор е свръхинтелигентен софтуер, който притежава супер-силата да балансира oсновните хранителни вещества във вашето меню - протеините, мазнините и въглехидратите.

BMI

Прием, разход, препоръчителни калории

С помощта на калкулаторите можете да направите оценка на разберете какво е вашето идеално тегло, дневна необходимост от калории (препоръчителен енергиен прием), изразходвана енергия при различни физически дейности.

Поставете целите си и се осмелете да ги достигнете!

Потребности от Въглехидрати

Въглехидратите в организма са непосредствен източник на енергия за всички клетки. Под формата на гликоген те са енергиен резерв на организма. Играят важна пластична роля като съставка на протоплазм ...

прочети още

Потребности от Минерални Вещества

Минералните вещества изграждат скелета и вземат участие в ензимните реакции и в редица физиологични процеси. Човешкото тяло съдържа 5,5 kg минерални вещества: 43% калций (Ca), 29% фосфор (P), 10% к ...

прочети още

Здравословно Хранене

Здравословното (рационално, оптимално) хранене се основава на закономерностите, които дават биохимията и физиологията на човека. Характеризира се с: ...

прочети още