Потребности от Минерални Вещества

Потребности от Минерални Вещества


Минералните вещества изграждат скелета и вземат участие в ензимните реакции и в редица физиологични процеси. Човешкото тяло съдържа 5,5 kg минерални вещества: 43% калций (Ca), 29% фосфор (P), 10% калий (K), 4,5% натрий (Na), 0,5% магнезий (Mg) и т.н.

Макроелементи

Калцият, фосфорът и магнезият изграждат скелета.
Натрият и калият участват в обмяната на водата и играят основна роля за поддържане на водното равновесие в организма. Натрият е съсредоточен в тъканните течности и задържа водата в тъканите, а калият се намира в клетките и увеличава отделянето на водата от организма. В обмяната на водата взема участие и хлорът.
Натрият, калият, калцият и магнезият играят роля при нервната възбудимост и при мускулното съкращение.
Магнезият спомага за намаляване на рисковете от атеросклероза и хипертония.
Храна, бедна на натрий , понижава нервната възбудимост. Употребата на натрий в по-големи количества спомага за повишаване на артериалното кръвно налягане. Ето защо при наличие хипертонична болест, трябва да се намали приемът на готварска сол.
Храна, богата с калий, повишава количеството на урината (диуретичен ефект).

Взаимоотношенията на макроелементите са сложни и ефектите на някои от тях са противоположни. Ето защо макроелемнтите в храната трябва да бъдат балансирани и нормирани. Препоръчва се следното отношение Ca:P:Mg = 1:1:0,4. Средните дневни потребности са: Ca - 800 mg, P - 800 mg, K - 2000-2500 mg, Na - 575-2500 mg.

Най-добри източници на калций са млякото и млечните продукти, от които елементът е усвоява лесно.
Най-богати с фосфор са месото, рибата, жълтъкът и млякото. Голямо количество фосфор има и в зънените и бобовите храни, но оттам се усвоява трудно.
Фасулът, орехите, зърнените храни, месото и рибата са богати на магнезий.
Богати на калий са варивата, плодовете и зеленчуците.
Основен източник на натрий е готварската сол. 1 g сол съдържа 0,4 g Na. Големи количества сол се съдържат в туршиите, сиренето, колбасите, хляба и др. - създават се предпоставки за прехранване със сол, което повишава риска за заболяване от хипертония.

Микроелементи

Те играят разнообразна и многостранна роля при обмяната на веществата. Наричат се още минерални витамини.

Голямо значение има желязото. То влиза в състава на хемоглобина, на миоглобина и на ензими. Когато е недостатъчно в храната се развива желязодефицитна анемия. Дневните потребности от желязо са 10-20 mg, като усвояемостта му е не повече от 10%. Богати на желязо са черният дроб, варивата, месото и зърнените храни. Увеличаващата се употреба на рафинирани храни намалява възможностите за задоволяване на потребностите от желязо.
Медта участва в биологичното окисляване, в синтезата на съединителна тъкан и при обмяната на желязото. Богати на мед са черният дроб, бобовите храни, месото, рибата и др.
Цинкът и манганът участват в синтезата на белтъците и нуклениновите киселини. Те, особено цинкът, са необходими за нормалния растеж, за половото развитие и за размножаването. Основни техни източници са месото, бобовите и зърнените храни.
Йодът е необходим за синтезата на хормоните на щитовидната жлеза и за нормалната й дейност. При недостиг на йод се развива гуша - увеличение на щитовидната жлеза. В по-тежките си форми това заболяване протича с психично недоразвитие. За профилактиката й се използва йодирана сол.
Флуорът е необходим за строежа и нормалното състояние на скелета и зъбите.

Запомнете: За задоволяване на потребностите от макро- и микроелементи е необходимо да се употребяват разнообразни хранителни продукти, както от растителен, така и от животински произход.

Кой е Балансатор?

Опитвали ли сте изчисляване на калории с таблица? Наистина трудоемка задача. Оналайн съществуват електронни тестове и калкулатори, но при тях не можете да зададете желан баланс на хранителните вещества и количества за дадена храна.

Балансатор е не само калкулатор на калориите в храните, но и балансира вашата диета, като подбира подходящи количества и съотношения между отделните храни.

Балансатор е свръхинтелигентен софтуер, който притежава супер-силата да балансира oсновните хранителни вещества във вашето меню - протеините, мазнините и въглехидратите.

BMI

Прием, разход, препоръчителни калории

С помощта на калкулаторите можете да направите оценка на разберете какво е вашето идеално тегло, дневна необходимост от калории (препоръчителен енергиен прием), изразходвана енергия при различни физически дейности.

Поставете целите си и се осмелете да ги достигнете!

Глад и Апетит

Глад Гладът е свързан с неприятни физически усещания. Причинява се от хранителния център. Той е сложно образувание от група неврони, разположени в различни отдели на централната нервна ...

прочети още

Потребности от Въглехидрати

Въглехидратите в организма са непосредствен източник на енергия за всички клетки. Под формата на гликоген те са енергиен резерв на организма. Играят важна пластична роля като съставка на протоплазм ...

прочети още

Теория на Балансираното Хранене

Основните хранителни вещества внасят енергия в организма в определена пропорция. Нормално белтъците трябва да доставят около 12% от енергията на храната, мазнините - ...

прочети още