Режими на Хранене

Режими на Хранене


Начинът, по който се разпределя и се приема храната през денонощието, се нарича режим на хранене. В хранителния режим се включват броят на приеманията на храна, разпределението на храната по количество и по състав за всяко хранене, часовете на хранене и интервалите между приемането на храната.
По правило:

  • Храната трябва да се приема в неголямо количество, но по-често.
  • Между отделните приеми не трябва да се чувства глад, а след нахранването следва да има ситост, без тежест в стомаха.
  • Като се изключи времето за сън, интервалите трябва да бъдат от 3 до 6 часа. По-дългите или по-къси интервали са неблагоприятни за организма.

Най-благоприятно за организма е четирикратното хранене. Трикратното хранене е по-неблагоприятно, но приемливо.

Четирикратен режим на хранене : Закуска - 15%, Втора закуска - 20%, Обяд - 35%, Вечеря - 30% Трикратен режим на хранене : Закуска - 30%, Обяд - 40%, Вечеря - 30%

Доказано е, че за нормалната дейност на храносмилателната система и за добро усвояване на храната е необходимо храненето да става винаги в определени часове.

Кой е Балансатор?

Опитвали ли сте изчисляване на калории с таблица? Наистина трудоемка задача. Оналайн съществуват електронни тестове и калкулатори, но при тях не можете да зададете желан баланс на хранителните вещества и количества за дадена храна.

Балансатор е не само калкулатор на калориите в храните, но и балансира вашата диета, като подбира подходящи количества и съотношения между отделните храни.

Балансатор е свръхинтелигентен софтуер, който притежава супер-силата да балансира oсновните хранителни вещества във вашето меню - протеините, мазнините и въглехидратите.

BMI

Прием, разход, препоръчителни калории

С помощта на калкулаторите можете да направите оценка на разберете какво е вашето идеално тегло, дневна необходимост от калории (препоръчителен енергиен прием), изразходвана енергия при различни физически дейности.

Поставете целите си и се осмелете да ги достигнете!

Потребности от Минерални Вещества

Минералните вещества изграждат скелета и вземат участие в ензимните реакции и в редица физиологични процеси. Човешкото тяло съдържа 5,5 kg минерални вещества: 43% калций (Ca), 29% фосфор (P), 10% к ...

прочети още

Потребности от Въглехидрати

Въглехидратите в организма са непосредствен източник на енергия за всички клетки. Под формата на гликоген те са енергиен резерв на организма. Играят важна пластична роля като съставка на протоплазм ...

прочети още

Потребности от Хранителни Вещества

Съотношенията на хранителните вещества, изисквани от теорията за балансирано хранене, се осигуряват чрез съответни комбинации от хранителни продукти. Отделните хранителни продукти имат сложен съста ...

прочети още