Режими на Хранене

Режими на Хранене


Начинът, по който се разпределя и се приема храната през денонощието, се нарича режим на хранене. В хранителния режим се включват броят на приеманията на храна, разпределението на храната по количество и по състав за всяко хранене, часовете на хранене и интервалите между приемането на храната.
По правило:

  • Храната трябва да се приема в неголямо количество, но по-често.
  • Между отделните приеми не трябва да се чувства глад, а след нахранването следва да има ситост, без тежест в стомаха.
  • Като се изключи времето за сън, интервалите трябва да бъдат от 3 до 6 часа. По-дългите или по-къси интервали са неблагоприятни за организма.

Най-благоприятно за организма е четирикратното хранене. Трикратното хранене е по-неблагоприятно, но приемливо.

Четирикратен режим на хранене : Закуска - 15%, Втора закуска - 20%, Обяд - 35%, Вечеря - 30% Трикратен режим на хранене : Закуска - 30%, Обяд - 40%, Вечеря - 30%

Доказано е, че за нормалната дейност на храносмилателната система и за добро усвояване на храната е необходимо храненето да става винаги в определени часове.

Кой е Балансатор?

Опитвали ли сте изчисляване на калории с таблица? Наистина трудоемка задача. Оналайн съществуват електронни тестове и калкулатори, но при тях не можете да зададете желан баланс на хранителните вещества и количества за дадена храна.

Балансатор е не само калкулатор на калориите в храните, но и балансира вашата диета, като подбира подходящи количества и съотношения между отделните храни.

Балансатор е свръхинтелигентен софтуер, който притежава супер-силата да балансира oсновните хранителни вещества във вашето меню - протеините, мазнините и въглехидратите.

BMI

Прием, разход, препоръчителни калории

С помощта на калкулаторите можете да направите оценка на разберете какво е вашето идеално тегло, дневна необходимост от калории (препоръчителен енергиен прием), изразходвана енергия при различни физически дейности.

Поставете целите си и се осмелете да ги достигнете!

Глад и Апетит

Глад Гладът е свързан с неприятни физически усещания. Причинява се от хранителния център. Той е сложно образувание от група неврони, разположени в различни отдели на централната нервна ...

прочети още

Теория на Балансираното Хранене

Основните хранителни вещества внасят енергия в организма в определена пропорция. Нормално белтъците трябва да доставят около 12% от енергията на храната, мазнините - ...

прочети още

Потребности от Минерални Вещества

Минералните вещества изграждат скелета и вземат участие в ензимните реакции и в редица физиологични процеси. Човешкото тяло съдържа 5,5 kg минерални вещества: 43% калций (Ca), 29% фосфор (P), 10% к ...

прочети още