Глад и Апетит

Глад и Апетит


Глад

Гладът е свързан с неприятни физически усещания. Причинява се от хранителния център. Той е сложно образувание от група неврони, разположени в различни отдели на централната нервна система (продълговат мозък, хипоталамус, мозъчната кора). Хипоталамусът играе роля на главна централа. Когато се дразнят ядрата, намиращи се в страничната му част, възниква глад; разрушаването на тези ядра води до пълна загуба на апетит. Смята се, че кръвта с ниско съдържание на глюкоза и хранителни вещества възбужда тази централа на глада.
Нервните ядра на ситостта се намират също в хипоталамуса, само че в средната му част. Дразненето на тези ядра предизвиква ситост, а тяхното разрушаване – неудържим глад. За получаване на ситост роля играе и обемът на храната. Хората, привикнали на по-голям обем храна се прехранват и затлъстяват, когато преминат на концентрирана храна с по-малък обем. От друга страна тази особеност може да бъде използвана за постигане на положителни резултати - когато целта е намаляване на телесната маса, е благоприятно консумирането на по-големи количества нискокалорична храна.
Гладът и ситостта са взаимно свързани и взаимно противостоящи. Засилването на глада намалява ситостта и обратно. С тези си особености хранителният център чрез своята централа регулира количеството на приеманата храна.

Апетит

Апетитът е страстното желание да се яде. Апетит може да има и при липса на глад, например ако се поднесе любима храна. За възникване на апетита трябва да има определени условия: бодро настроение, липса на отрицателни емоции (понякога дори при силен стрес), приятен външен вид и аромат на храната, добра обстановка и т.н. За поддържането на добър апетит голямо значение имат разнообразието на храната, режимът на хранене (да се яде няколко пъти дневно, по немного, без да се стига до пълно насищане).

Кой е Балансатор?

Опитвали ли сте изчисляване на калории с таблица? Наистина трудоемка задача. Оналайн съществуват електронни тестове и калкулатори, но при тях не можете да зададете желан баланс на хранителните вещества и количества за дадена храна.

Балансатор е не само калкулатор на калориите в храните, но и балансира вашата диета, като подбира подходящи количества и съотношения между отделните храни.

Балансатор е свръхинтелигентен софтуер, който притежава супер-силата да балансира oсновните хранителни вещества във вашето меню - протеините, мазнините и въглехидратите.

BMI

Прием, разход, препоръчителни калории

С помощта на калкулаторите можете да направите оценка на разберете какво е вашето идеално тегло, дневна необходимост от калории (препоръчителен енергиен прием), изразходвана енергия при различни физически дейности.

Поставете целите си и се осмелете да ги достигнете!

Потребности от Вода

Организмът на възрастния човек съдържа около 65 l вода, 72% от която е включена в клетките, а 28% - в кръвта, лимфата, междуклетъчните пространства и гръбначно-мозъчната течност. Водата и ...

прочети още

Потребности от Въглехидрати

Въглехидратите в организма са непосредствен източник на енергия за всички клетки. Под формата на гликоген те са енергиен резерв на организма. Играят важна пластична роля като съставка на протоплазм ...

прочети още

Как да отслабваме?

За да има трайни и благоприятни последици върху организма, отслабването трябва да се провежда по разумен, съобразен с човешката физиология и психика начин. На тази база са изведени долуописаните пр ...

прочети още