Глад и Апетит

Глад и Апетит


Глад

Гладът е свързан с неприятни физически усещания. Причинява се от хранителния център. Той е сложно образувание от група неврони, разположени в различни отдели на централната нервна система (продълговат мозък, хипоталамус, мозъчната кора). Хипоталамусът играе роля на главна централа. Когато се дразнят ядрата, намиращи се в страничната му част, възниква глад; разрушаването на тези ядра води до пълна загуба на апетит. Смята се, че кръвта с ниско съдържание на глюкоза и хранителни вещества възбужда тази централа на глада.
Нервните ядра на ситостта се намират също в хипоталамуса, само че в средната му част. Дразненето на тези ядра предизвиква ситост, а тяхното разрушаване – неудържим глад. За получаване на ситост роля играе и обемът на храната. Хората, привикнали на по-голям обем храна се прехранват и затлъстяват, когато преминат на концентрирана храна с по-малък обем. От друга страна тази особеност може да бъде използвана за постигане на положителни резултати - когато целта е намаляване на телесната маса, е благоприятно консумирането на по-големи количества нискокалорична храна.
Гладът и ситостта са взаимно свързани и взаимно противостоящи. Засилването на глада намалява ситостта и обратно. С тези си особености хранителният център чрез своята централа регулира количеството на приеманата храна.

Апетит

Апетитът е страстното желание да се яде. Апетит може да има и при липса на глад, например ако се поднесе любима храна. За възникване на апетита трябва да има определени условия: бодро настроение, липса на отрицателни емоции (понякога дори при силен стрес), приятен външен вид и аромат на храната, добра обстановка и т.н. За поддържането на добър апетит голямо значение имат разнообразието на храната, режимът на хранене (да се яде няколко пъти дневно, по немного, без да се стига до пълно насищане).

Кой е Балансатор?

Опитвали ли сте изчисляване на калории с таблица? Наистина трудоемка задача. Оналайн съществуват електронни тестове и калкулатори, но при тях не можете да зададете желан баланс на хранителните вещества и количества за дадена храна.

Балансатор е не само калкулатор на калориите в храните, но и балансира вашата диета, като подбира подходящи количества и съотношения между отделните храни.

Балансатор е свръхинтелигентен софтуер, който притежава супер-силата да балансира oсновните хранителни вещества във вашето меню - протеините, мазнините и въглехидратите.

BMI

Прием, разход, препоръчителни калории

С помощта на калкулаторите можете да направите оценка на разберете какво е вашето идеално тегло, дневна необходимост от калории (препоръчителен енергиен прием), изразходвана енергия при различни физически дейности.

Поставете целите си и се осмелете да ги достигнете!

Суровоядство

Суровоядството е система на хранене със сурови продукти. Твърди се, че по този начин организмът приема всички дарове на природата, включително и акумулираната слънчева енергия. Суровоядството отрич ...

прочети още

Потребности от Витамини

Витамините са необходими в малки количества за нормалното протичане на обменните процеси в организма. Човешкият организъм може да синтезира в ограничено количество само някои витамини. Но тази синт ...

прочети още

Глад и Апетит

Глад Гладът е свързан с неприятни физически усещания. Причинява се от хранителния център. Той е сложно образувание от група неврони, разположени в различни отдели на централната нервна ...

прочети още