Потребности от Вода

Потребности от Вода


Организмът на възрастния човек съдържа около 65 l вода, 72% от която е включена в клетките, а 28% - в кръвта, лимфата, междуклетъчните пространства и гръбначно-мозъчната течност.

Водата изпълнява жизненоважни функции:

  • Осигурява необходимата среда за протичането на биохимичните процеси в организма. В нея са разтворени хранителните вещества, както и веществата получени като крайни продукти от обмяната.
  • Улеснява триенето на допиращите се части в тялото.
  • Участва в терморегулацията на организма.

Смята се, че отганизмът е обезводнен когато загуби 10% от водното си съдържание. Загубата на 20% вода води до смърт. Поемането на много големи количества вода също е неблагоприятно.

Водата постъпва в организма като питие и като съставка на храната. Известно количество се образува и при окисляването на на хранителните вещества - например от 100 g мазнини се получават 107 ml вода. Възрастният човек трябва да приема чрез храната и водата 20-45 ml вода на 1 kg телесна маса (за 70 килограмов човек - от 1,4 до 3,15 l дневно). При децата потребностите са 2-6 пъти по-високи. Колкото по-млад е организмът, толкова по-високи са потребностите. Потребностите от вода се увеличават във връзка с терморегулацията при високи температури на външната среда.

Питейната вода съдържа различни макро- и микроелементи. Чрез нея се задоволяват голяма част от потребностите на организма от минерални вещества.

Кой е Балансатор?

Опитвали ли сте изчисляване на калории с таблица? Наистина трудоемка задача. Оналайн съществуват електронни тестове и калкулатори, но при тях не можете да зададете желан баланс на хранителните вещества и количества за дадена храна.

Балансатор е не само калкулатор на калориите в храните, но и балансира вашата диета, като подбира подходящи количества и съотношения между отделните храни.

Балансатор е свръхинтелигентен софтуер, който притежава супер-силата да балансира oсновните хранителни вещества във вашето меню - протеините, мазнините и въглехидратите.

BMI

Прием, разход, препоръчителни калории

С помощта на калкулаторите можете да направите оценка на разберете какво е вашето идеално тегло, дневна необходимост от калории (препоръчителен енергиен прием), изразходвана енергия при различни физически дейности.

Поставете целите си и се осмелете да ги достигнете!

Потребности от Хранителни Вещества

Съотношенията на хранителните вещества, изисквани от теорията за балансирано хранене, се осигуряват чрез съответни комбинации от хранителни продукти. Отделните хранителни продукти имат сложен съста ...

прочети още

Потребности от Въглехидрати

Въглехидратите в организма са непосредствен източник на енергия за всички клетки. Под формата на гликоген те са енергиен резерв на организма. Играят важна пластична роля като съставка на протоплазм ...

прочети още

Вегетарианство

Вегетарианството е система на хранене, построена на основата на неприемане на храна от животински произход. Различават се два основни вида вегетарианство: строго и умерено. Умерен ...

прочети още