Потребности от Вода

Потребности от Вода


Организмът на възрастния човек съдържа около 65 l вода, 72% от която е включена в клетките, а 28% - в кръвта, лимфата, междуклетъчните пространства и гръбначно-мозъчната течност.

Водата изпълнява жизненоважни функции:

  • Осигурява необходимата среда за протичането на биохимичните процеси в организма. В нея са разтворени хранителните вещества, както и веществата получени като крайни продукти от обмяната.
  • Улеснява триенето на допиращите се части в тялото.
  • Участва в терморегулацията на организма.

Смята се, че отганизмът е обезводнен когато загуби 10% от водното си съдържание. Загубата на 20% вода води до смърт. Поемането на много големи количества вода също е неблагоприятно.

Водата постъпва в организма като питие и като съставка на храната. Известно количество се образува и при окисляването на на хранителните вещества - например от 100 g мазнини се получават 107 ml вода. Възрастният човек трябва да приема чрез храната и водата 20-45 ml вода на 1 kg телесна маса (за 70 килограмов човек - от 1,4 до 3,15 l дневно). При децата потребностите са 2-6 пъти по-високи. Колкото по-млад е организмът, толкова по-високи са потребностите. Потребностите от вода се увеличават във връзка с терморегулацията при високи температури на външната среда.

Питейната вода съдържа различни макро- и микроелементи. Чрез нея се задоволяват голяма част от потребностите на организма от минерални вещества.

Кой е Балансатор?

Опитвали ли сте изчисляване на калории с таблица? Наистина трудоемка задача. Оналайн съществуват електронни тестове и калкулатори, но при тях не можете да зададете желан баланс на хранителните вещества и количества за дадена храна.

Балансатор е не само калкулатор на калориите в храните, но и балансира вашата диета, като подбира подходящи количества и съотношения между отделните храни.

Балансатор е свръхинтелигентен софтуер, който притежава супер-силата да балансира oсновните хранителни вещества във вашето меню - протеините, мазнините и въглехидратите.

Калкулатори

BMI

Прием, разход, препоръчителни калории

С помощта на калкулаторите можете да направите оценка на разберете какво е вашето идеално тегло, дневна необходимост от калории (препоръчителен енергиен прием), изразходвана енергия при различни физически дейности.

Поставете целите си и се осмелете да ги достигнете!

Потребности от Витамини

Витамините са необходими в малки количества за нормалното протичане на обменните процеси в организма. Човешкият организъм може да синтезира в ограничено количество само някои витамини. Но тази синт ...

прочети още

Холестеролът

Холестеролът изпълнява важни функции в организма. От него се синтезират жлъчните киселини, някои хормони и витамин D. Организмът сам синтезира холестерол. Синтезата се регулира от нив ...

прочети още

Здравословно Хранене

Здравословното (рационално, оптимално) хранене се основава на закономерностите, които дават биохимията и физиологията на човека. Характеризира се с: ...

прочети още