Потребности от Витамини

Потребности от Витамини


Витамините са необходими в малки количества за нормалното протичане на обменните процеси в организма. Човешкият организъм може да синтезира в ограничено количество само някои витамини. Но тази синтеза не е достатъчна и се налага допълнително внасяне на витамини чрез храната. При недостатъчно постъпване на витамини обмяната на веществата се нарушава и се развиват състояния, наречени хиповитаминози. При приемането на някои витамини в по-големи количества се развиват хипервитаминози, които магат да протичат и като отравяния. Това се случва при неконтролирана употреба на витамини като лекарствени средства.
Витамините се делят на две главни групи: мастноразтворими (A, D, E, K и др.) и водоразтворими (група B, витамин C и др.). Към витамините се отнасят и вещества с витаминоподобно действие (холин, инозит, линолова киселина, проивоязвен витамин и др.).

Витамин А. Необходим е за изграждането на клетъчните мембрани и за образуването на зрителния пурпур - съединение, без което не може да има нормално зрение. Взема участие в синтезата на белтъците. От голямо значение е за състоянието на епителните тъкани и на имунитета.
При недостиг на на витамин А се развиват специфични поражения на очите, понижава се устойчивостта на епителните тъкани и се забавя растежът.
Организмът получава витамин А под две форми: витамин А и провитамин А.
Провитамин А са каротините. Те се превръщат във витамин А в черния дроб. При благоприятни условия от 6 mg каротини се поличава 1 mg витамин А. Усвояемостта на каротините варира в широки граници - от сурови продукти тя е едва 10%, докато от сварени и стрити, примесени с масло тя е 80%.
Оптималната норма за витамин А при умерен физически труд е 1 mg дневно. Потребностите се увеличават при бременност, кърмене и при растеж. Витамин А се съдържа в черния дроб, яйчния жълтък, маслото и рибните мазнини. В неголеми количества го има и в млякото.

Витамин D. Необходим е за нормалната обмяна на калция и фосфора. Синтезира се в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи. Смята се, че това е основният начин за осигуряването му в организма. Внася се също и чрез храната. Оптималната норма за витамин D е 0,005 mg (200ME). За кърмачетата, бременните и кърмачките нормите са 2 пъти по-високи. Източниците на витамин D са същите, както при витамин A.
При недостиг на витамин D се нарушава калциево-фосфорната обмяна и в по-тежките случаи се развива рахит.

Витамин Е. Предотвратява натрупването на токсични вещества, образувани при окисляването на мазнините и предпазва клетъчните мембрани от увреждания. Необходим е за нормалната дейност на мускулите, половите, щитовидната и надбъбречните жлези. Дневната потребност е около 12 mg. Източници на витамин Е са растителните мазнини, млякото, зародишите на зърнените и бобовите, орехите, фъстъците и др. В рафинираните храни неговото количество рязко намалява.

Витамин К. Играе голяма роля в биологичното окисляване. Усилва синтезата на белтъците, вземащи участие в кръвосъсирването. Витамин К се синтезира от чревната микрофлора. Внася се и чрез спанака, зелето, доматите, морковите, картофите, месото.

Витамини от група В. В нея са включени витамините В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), РР (ниацин), В6, В12, фолиева киселина и др.

В1 , В2 и РР са тясно свързани с енергийната обмяна на организма. Те са съставна част на ензимите, които участват в дихателните и окислителните процеси. Освен това всеки играе своя специфична роля.

Витамин В1 има положителна роля върху централната и периферната нервна система. От значение е за работоспособността. При липса на витамин В1 се развива болестта бери-бери, която протича с увреждане на нервната система (разстройство на движението), с нарушения на сърдечната дейност и др. При слаба хиповитаминоза се понижава желанието за работа. Основни хранителни източници са зърнените храни, варивата и месото.

Витамин В2 играе важна роля като фактор на растежа. При В2 - хиповитаминоза се наблюдава възпаление на устните и напуквания в ъглите им. Често се наблюдават и изменения по езика. Основни хранителни източници са зърнените храни, варивата и месото.

Витамин РР е неодходим за нормалната двигателна и секреторна дейност на храносмилателната система и за обезвреждане на токсичните вещества в черния дроб. При недостатъчно приемане на витамин РР се развива болестта пелагра, която протича с диария, възпаления на кожата и психични изменения с намаляване и нарушаване на умствената дейност. Основни хранителни източници са зърнените храни, варивата и месото.

Витамин В6 взема участие като съставна част на ензим при синтезата и разграждането на аминокиселините. Също така играе важна роля в обмяната на веществата. Източници на витамин В6 са месото, рибата и пълнозърнестото брашно. Неголямо количество съдържат плодовете и зеленчуците.

Фолиевата киселина и витамин В12 участват в кръвообразуването. При недостиг се развива анемия. Тези витамини се складират в черния дроб и така се създават резерви за по-продължително осигуряване на организма.
Фолиевата киселина е широко разпространена, но по-богати източници са чербият дроб и зелените растителни храни. Тя се разгражда при топлинната обработка на продуктите. Това налага да се използват сурови растителни храни.
Витамин В12 се образува в храносмилателния канал на животните, откъдето ппеминава в месото, млякото и яйцата. Растителните храни не са източник на витамин В12.

Витамин С участва в окислително-възстановителните процеси. С негово участие се синтезират колагенът, междуклетъчните вещества. Участва в синтезата на надбъбречните и половите хормони. Играе роля на антистресов фактор. От значение е за имунитета. Благоприятства кръвоспирането и заздравяването на раните. Източници на витамин С са плодовете и зеленчуците.

Кой е Балансатор?

Опитвали ли сте изчисляване на калории с таблица? Наистина трудоемка задача. Оналайн съществуват електронни тестове и калкулатори, но при тях не можете да зададете желан баланс на хранителните вещества и количества за дадена храна.

Балансатор е не само калкулатор на калориите в храните, но и балансира вашата диета, като подбира подходящи количества и съотношения между отделните храни.

Балансатор е свръхинтелигентен софтуер, който притежава супер-силата да балансира oсновните хранителни вещества във вашето меню - протеините, мазнините и въглехидратите.

BMI

Прием, разход, препоръчителни калории

С помощта на калкулаторите можете да направите оценка на разберете какво е вашето идеално тегло, дневна необходимост от калории (препоръчителен енергиен прием), изразходвана енергия при различни физически дейности.

Поставете целите си и се осмелете да ги достигнете!

Потребности от Мазнини

Мазнините са енергийното депо, от което организмът черпи енергия при нужда. Те са важна съставна част на протоплазмата, ядрото и клетъчните мембрани. Също така играят и роля като буфери за защита н ...

прочети още

Потребности от Въглехидрати

Въглехидратите в организма са непосредствен източник на енергия за всички клетки. Под формата на гликоген те са енергиен резерв на организма. Играят важна пластична роля като съставка на протоплазм ...

прочети още

Хранителни Алергии

Алергията представлява повишена чувствителност на организма под влияние на някои фактори на неговата външна и вътрешна среда, наречени алергени. Хранителните продукти ...

прочети още