Потребности от Хранителни Вещества

Потребности от Хранителни Вещества


Съотношенията на хранителните вещества, изисквани от теорията за балансирано хранене, се осигуряват чрез съответни комбинации от хранителни продукти. Отделните хранителни продукти имат сложен състав и неповторима индивидуалност.


Продуктите могат да се разделят на 7 групи:

  1. Мляко и млечни продукти
  2. Месо, риба и яйца
  3. Хляб, тестени изделия и захар
  4. Варива и ядкови плодове
  5. Мазнини
  6. Зеленчуци
  7. Плодове и плодови сокове

Първите две групи осигуряват белтъци с висока биологична стойност. При това млякото повишава pH на кръвта, а месото, рибата и яйцата понижават pH. В продуктите от първата група се съдържат калций и фосфор, а във втората предимно фосфор. Употребата и на двете групи храни благоприятства поддържането на равновесие при обмяната на веществата.
Хранителните продукти от третата група са преди всичко източници на енергия и се различават твърде много по биологичната си характеристика. Хлябът и хлебните изделия са източници на белтъци ( 7g на 100g хляб), витамини от групата В, минерални вещества, влакнини и др. Захарта и захарните изделия носят само енергия.
Мазнините са източници на енергия и съдържат незаменими хранителни вещества.
Зеленчуците и плодовете са източници на въглехидрати, минерални вещества и витамини, на влакнини и на много биологичноактивни вещества.
Особено място сред продуктите заемат подправките, които са преди всичко източници на вещества с огранолептични ефекти.
За съставяне на пълноценно меню е необходимо да се използва разнообразна храна и от седемте групи.

Кой е Балансатор?

Опитвали ли сте изчисляване на калории с таблица? Наистина трудоемка задача. Оналайн съществуват електронни тестове и калкулатори, но при тях не можете да зададете желан баланс на хранителните вещества и количества за дадена храна.

Балансатор е не само калкулатор на калориите в храните, но и балансира вашата диета, като подбира подходящи количества и съотношения между отделните храни.

Балансатор е свръхинтелигентен софтуер, който притежава супер-силата да балансира oсновните хранителни вещества във вашето меню - протеините, мазнините и въглехидратите.

BMI

Прием, разход, препоръчителни калории

С помощта на калкулаторите можете да направите оценка на разберете какво е вашето идеално тегло, дневна необходимост от калории (препоръчителен енергиен прием), изразходвана енергия при различни физически дейности.

Поставете целите си и се осмелете да ги достигнете!

Суровоядство

Суровоядството е система на хранене със сурови продукти. Твърди се, че по този начин организмът приема всички дарове на природата, включително и акумулираната слънчева енергия. Суровоядството отрич ...

прочети още

Потребности от Белтъци

Белтъците (протеините) в организма изграждат клетките, ензимите, имунните тела и много вещества за регулиране на жизнените процеси. Освен това чрез тях се извършва пренасянето на хранителните и дру ...

прочети още

Потребности от Минерални Вещества

Минералните вещества изграждат скелета и вземат участие в ензимните реакции и в редица физиологични процеси. Човешкото тяло съдържа 5,5 kg минерални вещества: 43% калций (Ca), 29% фосфор (P), 10% к ...

прочети още