Потребности от Хранителни Вещества

Потребности от Хранителни Вещества


Потребности от Хранителни Вещества

Съотношенията на хранителните вещества, изисквани от теорията за балансирано хранене, се осигуряват чрез съответни комбинации от хранителни продукти. Отделните хранителни продукти имат сложен състав и неповторима индивидуалност.


Продуктите могат да се разделят на 7 групи:

  1. Мляко и млечни продукти
  2. Месо, риба и яйца
  3. Хляб, тестени изделия и захар
  4. Варива и ядкови плодове
  5. Мазнини
  6. Зеленчуци
  7. Плодове и плодови сокове

Първите две групи осигуряват белтъци с висока биологична стойност. При това млякото повишава pH на кръвта, а месото, рибата и яйцата понижават pH. В продуктите от първата група се съдържат калций и фосфор, а във втората предимно фосфор. Употребата и на двете групи храни благоприятства поддържането на равновесие при обмяната на веществата.
Хранителните продукти от третата група са преди всичко източници на енергия и се различават твърде много по биологичната си характеристика. Хлябът и хлебните изделия са източници на белтъци ( 7g на 100g хляб), витамини от групата В, минерални вещества, влакнини и др. Захарта и захарните изделия носят само енергия.
Мазнините са източници на енергия и съдържат незаменими хранителни вещества.
Зеленчуците и плодовете са източници на въглехидрати, минерални вещества и витамини, на влакнини и на много биологичноактивни вещества.
Особено място сред продуктите заемат подправките, които са преди всичко източници на вещества с огранолептични ефекти.
За съставяне на пълноценно меню е необходимо да се използва разнообразна храна и от седемте групи.

Балансатор

<? __('Balansator') ?>

Кой е Балансатор?

Опитвали ли сте изчисляване на калории с таблица? Наистина трудоемка задача. Оналайн съществуват електронни тестове и калкулатори, но при тях не можете да зададете желан баланс на хранителните вещества и количества за дадена храна.

Балансатор е не само калкулатор на калориите в храните, но и балансира вашата диета, като подбира подходящи количества и съотношения между отделните храни.

Балансатор е свръхинтелигентен софтуер, който притежава супер-силата да балансира oсновните хранителни вещества във вашето меню - протеините, мазнините и въглехидратите.

Калкулатори

BMI

Прием, разход, препоръчителни калории

С помощта на калкулаторите можете да направите оценка на разберете какво е вашето идеално тегло, дневна необходимост от калории (препоръчителен енергиен прием), изразходвана енергия при различни физически дейности.

Поставете целите си и се осмелете да ги достигнете!

Холестеролът

Холестеролът изпълнява важни функции в организма. От него се синтезират жлъчните киселини, някои хормони и витамин D. Организмът сам синтезира холестерол. Синтезата се регулира от нивот ...

прочети още

Вегетарианство

Вегетарианството е система на хранене, построена на основата на неприемане на храна от животински произход. Различават се два основни вида вегетарианство: строго и умерено. Умерен ...

прочети още

Хранителни Алергии

Алергията представлява повишена чувствителност на организма под влияние на някои фактори на неговата външна и вътрешна среда, наречени алергени.Хранителните продукти съдъ ...

прочети още